Mănăstirea Turnu din Târgșorul Vechi, județul Prahova – una dintre cele mai vechi așezări monahale din România, ctitorită de Vlad Țepeș acum peste cinci sute de ani – a fost grav afectată de un incendiu devastator, produs în urmă cu aproape doi ani.
Flăcările au distrus complet chiliile călugărilor, casa parohială și, cel mai tragic, Sala Tronului – un spațiu cu o profundă valoare istorică.
Printre pierderile ireparabile se numără și un element unic de patrimoniu: pisania voievodului Vlad Țepeș, dăltuită în piatră în anul 1461 – singura mărturie epigrafică cunoscută care confirmă în mod direct ctitorirea unei biserici de către domnitor.
Clasificată ca Tezaur național în registrul bunurilor culturale mobile, această piesă nu mai poate fi restaurată și este considerată pierdută definitiv.
Părintele stareț Valentin își amintește cu durere noaptea tragediei:
„Se pare că totul a pornit de la un obiect din plastic care a luat foc. Era ora 3 dimineața. Aveam senzori, hidranți, tot ce trebuia…”
Pisania pierdută purta următorul text, gravat în piatră cu caractere slavone, la 24 iunie 1461:
„Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod şi Domn a toată Ţara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit şi a săvârşit această biserică, iunie 24, în anul 6969 (1461), indictionul 9.”
Această piesă de patrimoniu, cu o valoare inestimabilă pentru cultura românească, ocupa un loc de cinste în Mănăstirea Turnu. După incendiu, a rămas doar amintirea ei. Starețul își dorește acum un singur lucru: aprobarea pentru realizarea unei replici fidele a pisaniei originale.
În mod aproape miraculos, biserica mănăstirii a fost cruțată de flăcări. Rămasă întreagă, continuă să fie un loc de pelerinaj pentru credincioși din toată țara, care se închină la ctitoria voievodului Vlad Țepeș – despre care se spune că, dincolo de renumele său de domn sever, era un om cu teamă de Dumnezeu.
Reconstrucția merge mai departe. Apel către toți românii
În prag de Paște, curtea mănăstirii este plină de viață. Se lucrează cu sârg, iar donațiile primite au permis finalizarea pardoselii și a unei părți din infrastructură. Însă drumul până la refacerea completă este lung, iar monahii fac un apel creștinesc și umanitar către toți românii pentru a sprijini renașterea acestui loc sfânt.